16/01/2011

Tagliatelle with garlic & chilli oil


This dish is a great example how simple it is to make a tasty pasta dish, and you almost have to be served it first in Italy to believe it can be so good. This kind of lighter pasta dish is normally served as first course in Italy, but it can well go for a weekday lunch. We ate it as a primi before roast chicken on our Sunday dinner. Just remember to go for good quality pasta and olive oil.

For 2 portions we used:
250g Tagliatelle (we mixed dried De Cecco and some of our home made fresh pasta)
for flavoured oil:
1 clove of garlic
Maldon sea salt
freshly ground black pepper
milled dried chillies
about 0,5dl olive oil
grated Parmesan cheese for serving

How we made it:
We mixed crushed garlic and all other seasoning ingredients with the oil. Then we simply dressed the boiled, drained pasta with the flavoured oil and we grated some Parmesan on top.


__

Tagliatelle chilivalkosipuliöljyllä

Tämä on hyvä esimerkki äärimmäisen yksinkertaisesta maukkaasta pastareseptistä. Tällaista pastaa pitää melkeimpä maistaa ensin Italiassa, ennenkuin uskoo kuinka maukasta se voi olla. Tällainen kevyempi pasta tarjoillaan Italiassa yleensä alkuruokana, mutta toimii hyvin arkilounaana. Me teimme sitä alkuruoaksi ennen paistettua kanaa. Tätä tehdessä on tärkeää muistaa käyttää hyvälaatuista pastaa ja öljyä.

2 annokseen käytimme:
250g Tagliatelle (sekoitimme kuivattua De Ceccoa ja kotitekoista tuorepastaa)
mausteöljyyn:
1 valkosipulin kynsi
Maldon merisuolaa
vastajauhettua mustapippuria
kuivattua chilirouhetta
n. 0,5dl oliiviöljyä
raastettua parmesania tarjoiluun

Kuinka valmistimme sen:
Sekoitimme murskatun valkosipulin ja muut mausteet öljyyn. Sitten vain yksinkertaisesti levitimme öljyä ja raastettua parmesania keitetyn pastan päälle.


__

Makaron tagliatelle z oliwą czosnkową-chilli

To danie jest świetnym przykładem na to jak łatwo i szybko można przygotować pyszne włoskie jedzenie. We Włoszech takie lżejsze dania są zwykle serwowane jako przystawki, ale wspaniale nadają się również na obiad w ciągu tygodnia. Ważne by użyć dobrej jakości makaronu i dobrej gatunkowo oliwy z oliwek.

Na dwie porcje użyliśmy:
250g makaronu tagliatelle (pomieszaliśmy makaron włoski De Cecco ze świeżym domowym makaronem)
do przygotowania oliwy smakowej:
ząbek czosnku
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
zmielone suszone papryczki chilli (ostrość wg preferencji)
około 0,5dl oliwy z oliwek
świeżo utarty Parmezan

Jak przyrządziliśmy to danie:
Wymieszaliśmy zmiażdżony ząbek czosnku z pozostałymi składnikami oliwy smakowej. Gotową oliwą polaliśmy ugotowany na półtwardo makaron i serwowaliśmy gotowe danie posypane świeżo utartym Parmezanem.

No comments:

Post a Comment