29/01/2011

Panfried liver with lingonberry jam, "puikula" potatoes & grated beetroots

Though we are carnivores, we eat meat rarely, every two weeks or so. We get our meat from butchers at a local market hall, where it is fresh and safe. Last week we picked calf liver, often disliked, although very healthy food, rich in vitamins, proteins and minerals. Frying liver is quick and easy, it only takes few minutes. We kept it simple, and only used salt and pepper for seasoning.

We used:
350g of calf liver, in about 1cm thick slices
10 medium sized "puikula" potatoes (delicious potatoes from Finnish Lapland)
4 cooked beetroots
Maldon sea salt
freshly ground black pepper
olive oil for frying
knob of butter
lingonberry jelly

How me made it:
Before cooking the liver, which is very quick, we boiled the potatoes and grated precooked beetroots. Grated beetroots are delicious with some butter and a bit of freshly squeezed lemon juice. We heat them in a pot before serving. We fried liver slices on a hot pan with a bit of olive oil on. After couple of minutes of frying on both sides, we seasoned them with sea salt and black pepper, and served them with lingonberry jam, another great source of nutrients.

__

Paistettua maksaa puolukkahyytelön, puikulaperunoiden ja punajuuriraasteen kera

Vaikka olemmekin lihansyöjiä, emme syö punaista lihaa kovin usein. Ostamme lihan usein kauppahallista, jossa se on laadukasta. Viime viikolla ostimme naudan maksaa, monet vierastavat maksaa, vaikka se onkin hyvää ja terveellistä, sisältäen vitamiineja, hivenaineita ja proteiinia. Maksan paistaminen on helppoa ja nopeaa, siihen menee vain muutama minuutti. Maustoimme maksan yksinkertaisesti suolalla ja pippurilla.

Käytimme:
350g naudanmaksaa, n. 1cm paksuina viipaleina
10 keskikokoista puikulaperunaa
4 esikeitettyä punajuurta
Maldon merisuolaa
vastajauhettua mustapippuria
oliiviöljyä paistamiseen
nokare voita
puolukkahyytelöä

Kuinka valmistimme sen:
Ennen maksan valmistusta keitimme perunat ja raastoimme esikeitetyt punajuuret. Punajuuriraaste on herkullista voin ja tuorepuristetun sitruunamehun kanssa. Lämmitimme raasteen kattilassa vielä ennen tarjoilua. Paistoimme maksaviipaleet kevyesti öljytyllä pannulla muutaman minuutin per puoli ja maustoimme merisuolalla ja vastajauhetulla mustapipppurilla. Tarjoilimme maksan puolukkahyytelön kera.

__

Smażona wątróbka z galaretką borówkową, ziemniakami i tartymi buraczkami

Chociaż jesteśmy mięsożerni, jemy mięso rzadko, zwykle co parę tygodni. Robimy wówczas zakupy w lokalnej hali targowej, gdzie mięso jest świeże i bezpieczne. W zeszłym tygodniu wybraliśmy wątróbki cielęce, często nielubiane, chociaż bardzo zdrowe, bogate w witaminy, proteiny i minerały.

Czego użyliśmy na dwie porcje:
350g wątróbek cielęcych, grubości około 1cm
10 średniej wielkości smacznych ziemniaków
4 ugotowane buraki
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa do smażenia
łyżka masła
galaretka z borówki czerwonej*

Jak przyrządziliśmy to danie:
Przed smażeniem wątróbki, które zajmuje tylko kilka minut, ugotowaliśmy ziemniaki i utarliśmy ugotowane wcześniej buraki. Utarte buraczki są pyszne z dodatkiem masła i świeżego soku z cytryny, podgrzewamy je przed serwowaniem. Wątróbki smażyliśmy na gorącej patelni z dodatkiem oliwy. Po kilku minutach smażenia po obu stronach, przyprawiliśmy je solą i pieprzem, i serwowaliśmy z dżemem z borówki czerwonej, kolejnym świetnym źródłem składników odżywczych. 

* Fińska puolukka (borówka brusznica/borówka czerwona) przypomina smakowo żurawinę i powszechnie stosowana jest w Finlandii do mięs, deserów i pysznych nalewek.

No comments:

Post a Comment