02/01/2011

Sałatka jarzynowa, Polish cooked vegetable salad

This traditional Polish salad has so many variations and it always tastes so good.
It is great party food, bit time consuming so it is good to make it in advance, also because if kept overnight it tastes much better!

For moose party we used:
7 potatoes
5 carrots
3 eggs
3-4 gherkins
2 apples
1 onion
1 can of green peas
1 can of sweet corn
1 can of red kidney beans
Maldon sea salt
freshly ground black pepper
good mayo
fresh parsley

How we made it:
First we brushed the vegetables (potatoes and carrots) and boiled them with skins on in one big pot together with the eggs. When boiled, we rinsed them with cold water, peeled and chopped into roughly 0,5 cm cubes. We also diced the gherkins, raw onion, and apples (with skins on). We mixed everything in big bowl, careful not to smash the ingredients too much. Then we added rinsed sweet corn, green peas and red kidney beans (the beans we chopped in halves). We only season the salad before serving, which is good if you would keep your salad in fridge for few days. It is best to make the salad at least day in advance and keep it in cold before serving.
We seasoned our salad with sea salt and freshly ground black pepper, and added few spoons of mayo to hold everything together. Amount of mayo depends how much salad you season at a time, and also how you like it! At the end we added some freshly chopped parsley.
This salad tastes great with some good bread and real butter.

In the recipe we follow, which is from Kasia's family, there is two more ingredients we skipped: root parsley and celeriac/celery root. If you add these two, treat them same as potatoes and carrots i.e. boil with skins, then peel and dice. You can for example add two root parsleys and one celeriac.

__

Sałatka jarzynowa, Puolalainen vihannessalaatti

Tästä perinteisestä puolalaisesta salaatista on lukuisia maukkaita versioita!
Se on erinomaista ruokaa juhliin ja illanviettoihin. Sen valmistamiseen menee hieman aikaa, joten se on hyvä tehdä etukäteen. Se maistuu myös paremmalta yön yli levänneenä.

Isohkoon annokseen käytimme:
7 perunaa
5 porkkanaa
3 munaa
3-4 valkosipulisuolakurkkua
2 omenaa
1 sipuli
1 tölkki herneitä
1 tölkki maissia
1 tölkki kidneypapuja
Maldon merisuolaa
tuoretta mustapippuria
laadukasta majoneesia
tuoretta persiljaa

Kuinka valmistimme sen:
Ensin harjasimme perunat ja porkkanat ja keitimme ne kuorineen munien kanssa. Huuhtelimme keitetyt vihannekset ja munat kylmällä vedellä, kuorimme ne ja paloittelimme n. 0,5 cm kuutioiksi. Kuutioimme myös kurkut, sipulin ja omenat (kuorineen). Sekoitimme kaikki ainekset kulhossa, varoen hajoittamasta niitä. Sitten lisäsimme huuhdellut maissit, herneet ja pavut (pavut pilkoimme puolikkaiksi). Maustoimme salaatin vasta tarjoilun yhteydessä, joten maustamatonta salaattia voi hyvin säilyttää muutamia päiviä jääkaapissa. Salaatti kannattaa tehdä ainakin päivää ennen tarjoamista.
Maustoimme salaattimme merisuolalla, vastajauhetulla mustapippurilla ja majoneesilla. Majoneesia voi laittaa sekaan maun mukaan ja sen mukaan kuinka paljon salaattia aikoo kerralla syödä. Lopuksi lisäsimme pinnalle hieman hienonnettua persiljaa. Tämä salaatti maisttu hyvältä leivän ja voin kanssa

Teemme salaatin Kasian perheen reseptin mukaan, mutta jätämme siitä pois juuripersiljan ja sellerin. Jos lisäät nämä vihannekset, valmista ne samoin kuin perunat ja porkkanat.Kaksi juuripersiljaa ja yksi selleri on sopiva määrä tähän reseptiin.

No comments:

Post a Comment