02/01/2011

Fusilli con Zucchini




This pasta dish is perfect when you want light, tasty and quick meal. It only takes some 15 min to make. Use good quality olive oil, pasta and sea salt, these few ingredients really make the dish.

We used:
1 zucchini
1 onion
olive oil
Maldon sea salt
freshly ground black pepper
500g De Cecco fusilli pasta
freshly grated Grana Padano cheese on top

How we made it:
First we put salted water to boil, then chopped the onions and grated the zucchini (with the skin on). When the water was boiling we put the pasta in and at the same time we put a good lug of olive oil into a hot pan. While the pasta was cooking we pan fried the onion and the zucchini on a medium heat until onion was lightly golden in colour and zucchini had lost some water (about 8 minutes). We seasoned the veg with sea salt and black pepper. By this time the pasta was cooked (has to be al dente), we drained it, poured the veg on the top and served the dish with some freshly grated cheese. Sometimes we also sprinkle freshly chopped parsley on top.

__

Fusilli con Zucchini

Tämä pastaruoka on loistava vaihtoehto kun haluat kevyen, maukkaan ja nopean aterian. Sen valmistamiseen kuluu vain n. 15 minuuttia. Käytä hyvälaatuista oliiviöljyä, pastaa ja merisuolaa, nämä ainekset ovat avain ruoan onnistumiseen.

Käytimme näitä aineksia:
1 kesäkurpitsa
1 sipuli
oliiviöljyä
Maldon merisuolaa
vastajauhettua mustapippuria
500g De Cecco fusilli pastaa
vastaraastettua Grana Padano-juustoa

Kuinka valmistimme sen:
Ensin laitoimme suolattua vettä kiehumaan, pilkoimme sipulin ja raastoimme kesäkurpitsan.
Kun vesi alkoi kiehua, laitoimme pastan veteen ja samalla lorautimme reilusti öljyä kuumalle paistinpannulle. Samalla kun pasta kiehui, kuullotimme sipulin ja kesäkurpitsaraasteen keskilämmöllä, kunnes sipuli oli kullankeltaista ja kesäkurpitsasta oli haihtunut nestettä pois (n. 8 minuuttia). Maustoimme vihannekset merisuolalla ja mustapippurilla. Tällä aikaa pasta oli kypsynyt, kaadoimme vedet pois, ja levitimme kuullotetut vihannekset lautaselle pastan päälle ja raastoimme päälle vielä hieman juustoa. Joskus ripottelemme päälle myös persiljaa.

__

Makaron fusilli z cukinią

To proste danie jest lekkie, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy 15 minut. Ponieważ potrzeba do niego tylko kilku składników, ważne by były jak najlepszej jakości. Dobre gatunkowo: oliwa, makaron i sól morska zadecydują o smaku.

Składniki których użyliśmy:
1 cukinia
1 cebula
oliwa z oliwek*
sól morska (używamy soli Maldon, w kryształkach)
świeżo zmielony czarny pieprz
500g makaronu fusilli De Cecco**
świeżo utarty ser Grana Padano (albo Parmezan) do posypania

Jak przyrządziliśmy to danie:
Najpierw nastawiliśmy do gotowania osoloną wodę na makaron. Następnie posiekaliśmy cebulę i utarliśmy cukinię (razem ze skórą, na dużych oczkach tarki). Kiedy woda zaczęła wrzeć, wrzuciliśmy do niej makaron. W tym samym czasie rozgrzaliśmy patelnię z oliwą. Na gorącą patelnię wrzuciliśmy posiekaną cebulę i utartą cukinię i dusiliśmy je aż cebula nabrała złotego koloru a cukinia straciła trochę wody (około 8 minut). Przyprawiliśmy je do smaku solą i pieprzem. Gdy makaron był gotowy (ugotowany na półtwardo, al dente), przecedziliśmy go i podaliśmy z warzywami, posypanymi utartym serem. Czasem dodajemy też na końcu świeżą zieloną pietruszkę.

* Zwykle używamy tańszej, rafinowanej oliwy z oliwek do smażenia, a najwyższej klasy oliwy, extra virgin ("z pierwszego tłoczenia na zimno"), do sałatek.
** Dobrej jakości makaron włoski powinien mieć trochę "chropowatą" powierzchnię, wówczas sos lepiej przylega. Im bardziej naturalny, tym lepiej będzie smakował. Najlepsze są te produkowane we Włoszech, np. firmy De Cecco, którą można kupić w Finlandii, nie jesteśmy pewni czy w Polsce.

No comments:

Post a Comment