09/01/2011

Salmon soup



This delicious, hearty fish soup is a great all year rounder as you can always get some fresh fish. This time we bought a whole rainbow trout and we cooked the soup from scratch with self-made stock. You can also cook it using stock cubes and already filleted fish. And you can add some shrimps too!

For a big pot of hearty soup we used:
1 whole rainbow trout (this time 1,7 kg)
3-3,5 l water
5 carrots
8 medium sized potatoes (we used "puikula" variety from Finnish Lapland)
1 onion
bunch of fresh dill
2 dl crème fraîche
knob of butter
Maldon sea salt
mixed peppercorns (rosé, green, white, black, allspice)
few bay leaves

How we made it:
First we put salted water to boil in a big pot. Next we filleted* the fish: we took the skin off, and we separated the head with the spine. These bits (head, skins, bones), went to boiling water with some mixed peppercorns and bay leaves. The stock was cooking for about half an hour. Then we peeled and chopped potatoes and carrots (carrots in 1cm thick slices, and potatoes in bigger pieces, as they cook faster). We also finely chopped the onion. Next we sieved the stock to remove all the fish pieces. To pure stock we added all the chopped veg and let them boil. When the vegetables were quite soft, after about 15 min, we added to the boiling soup salmon fillets cut in cubes about 3x3cm. Fish boils very quickly, about 5 minutes. Then goes crème fraîche, freshly chopped dill, and a knob of butter.
At this point we checked the taste and added some more salt and pepper. We served the soup with more fresh dill on top.

* Filleting fish can be quite hard if you haven't done it before, but in this case, we didn't have to care too much for the fillets to be perfect, as they anyways get chopped afterwards and boiled in the soup.

__

Zupa łososiowa

Ta pyszna, pożywna zupa jest wspaniała o każdej porze roku, bo zawsze można kupić jakąś świeżą rybę. Tym razem użyliśmy całego pstrąga tęczowego, i sami przygotowaliśmy bulion. Można tą zupę również ugotować korzystając z kostek bulionowych i filetów rybnych. Jest też pyszna z dodatkiem krewetek!

Czego użyliśmy na duży garnek pożywnej zupy :
1 pstrąg tęczowy (nasz ważył 1,7kg)
3-3,5 l wody
5 marchewek
8 średniej wielkości ziemniaków
1 cebula
pęczek świeżego koperku
2 dl śmietany (użyliśmy 28% crème fraîche)
łyżka masła
sól morska
mieszanka pieprzu w kulkach (czerwonego, zielonego, białego i czarnego, oraz ziela angielskiego)
kilka listków laurowych

Jak przyrządziliśmy naszą zupę:
Najpierw nastawiliśmy do gotowania duży garnek z osoloną wodą. Następny krok to filetowanie ryby*. Głowę razem z kręgosłupem i skórę wrzuciliśmy do gotującej się osolonej wody, dodając pieprz i listki laurowe. Bulion gotował się około pół godziny. Następnie obraliśmy i pokroiliśmy marchewki i ziemniaki (marchewki w kawałki około 1cm, ziemniaki większe, bo szybciej się gotują). Poszatkowaliśmy też cebulę. Gotowy bulion przecedziliśmy i do czystego dodaliśmy ziemniaki, marchewki i cebulę. Kiedy ziemniaki i marchewki prawie się ugotowały (po mniej więcej 15 minutach), dodaliśmy pokrojone w kostki (około 3x3cm) filety. Ryba gotuje się szybko, wystarczy 5 minut. Na koniec dodaliśmy crème fraîche, poszatkowany koperek, i łyżkę masła. Doprawiliśmy zupę solą i pieprzem, i serwowaliśmy ze świeżym koperkiem.

* Filetowanie może być trudne, jeśli tego wcześniej nie robiliście, ale w tym przypadku filety nie muszą być idealne, bo pokrojone w kostki lądują w zupie.

__

Lohikeitto

Kalakeitto on suomalaista perusruokaa parhaimmillaan, jota voi tehdä tuoreesta kalasta ympäri vuoden. Tällä kertaa ostimme kokonaisen kirjolohen ja teimme kalaliemen itse. Reseptiin voi myös lisätä halutessaan katkarapuja.

Isoon soppakattilaan käytimme:
1 kokonainen kirjolohi (tällä kertaa 1,7 kg)
3-3,5 l vettä
5 porkkanaa
8 keskikokoista puikulaperunaa
1 sipuli
nippu tuoretta tilliä
2 dl crème fraîchea
iso nokare voita
Maldon merisuolaa
Pippurisekoitusta (rosé-, viher-, musta-, valko- ja maustepippuria)
muutama laakerinlehti

Kuinka valmistimme sen:
Ensin laitoimme veden kiehumaan. Sitten fileoimme kalan* ja poistimme nahan. Laitoimme perkuutähteet (pää kidukset poistettuna, ruodot, nahat) veteen kiehumaan, maustoimme liemen suolalla, pippurilla ja laakerinlehdillä ja keitimme lientä n. 30 minuuttia.
Sitten kuorimme ja pilkoimme perunat, porkkanat ja sipulin. Seuraavaksi siivilöimme kalaliemestä kaikki kalapalat pois ja lisäsimme vihannekset ja keitimme kunnes ne olivat pehmeitä (n. 15min). Tämän jälkeen lisäsimme keittoon kuutioidut lohifileet, ranskankerman, voin ja tillin. Keittoa kypsennettiin vielä n. 5 minuuttia, kunnes lohi oli kypsää. Tämän jälkeen tarkastimme maun ja lisäsimme hieman suolaa ja pippuria. Annoksen päälle ripottelimme vielä tuoretta tilliä.

* Fileistä ei välttämättä tule kovin siistejä jos fileionnista ei ole paljon kokemusta, mutta kalakeitossa sillä ei ole ulkonäön kannalta väliä, koska kala kuitenkin paloitellaan soppaan.

1 comment: