11/01/2011

Potato & carrot mousse

This is so basic and cheap food. We love it as side, or just by itself. Mushy and yummy! The better the veg the better the taste!

For two portions we used:
8 medium potatoes
4 carrots
sea salt
freshly ground black pepper
milk (about half a glass)
knob of butter
fresh parsley

How we made it:
We brushed, peeled (optional) and chopped the vegetables (carrots smaller, they cook longer). All into big pot with water, plus some salt. We boiled them until soft. Then we took the water away, added some milk (best to add it while mashing, so you can control the amount you need), lump of butter, mashed it all together, seasoned with black pepper, and served with some fresh parsley.
It works perfectly with potatoes alone, or carrots alone, or any other vegetable you like!

__

Mus ziemniaczano-marchewkowy

Prosty i tani, pyszny jako dodatek albo danie samo w sobie. Im lepsze warzywa tym lepszy smak!

Składniki których użyliśmy na dwie porcje:
8 średniej wielkości ziemniaków
4 marchewki
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
mleko (mniej więcej pół szklanki)
łyżka masła
zielona pietruszka

Jak go przyrządziliśmy:
Wyszorowaliśmy, obraliśmy (czasem zostawiamy w skórkach) i pokroiliśmy w kawałki ziemniaki i marchewki (marchewki na mniejsze kawałki, dłużej się gotują). Wrzuciliśmy je do garnka, zalaliśmy wodą, dodaliśmy sól i gotowaliśmy aż zmiękły. Potem odcedziliśmy, dodaliśmy mleko (najlepiej dodawać mleko w czasie miksowania/ubijania, by kontrolować ile go potrzeba), łyżkę masła, i wszystko zmiksowaliśmy. Na koniec przyprawiliśmy pieprzem i serwowaliśmy posypany zieloną pietruszką.
Mus będzie równie pyszny z samych ziemniaków, samych marchewek, albo innych warzyw które lubicie!

No comments:

Post a Comment