29/12/2010

Ribs'n'Chips



This dish owes quite a lot to Gordon Ramsay for inspiration. In his TV show he hunted and grilled a wild boar, and the way we prepared the meat follows his instructions. The way we make chips is also inspired by his methods. You can see the wild boar hunting here.

We used:
500-600g of pork ribs
for stock: 1 onion, few garlic cloves, 1 tsp cloves, some dried chili, 1 tbsp tomato puree
for barbecuing: Sweet Baby Ray's Hickory & Brown Sugar Barbecue Sauce
for chips: potatoes, Maldon sea salt, olive oil
for side: frisee salad and red radish with olive oil and sea salt

How we made it:
First we cooked stock with chopped onion, garlic, cloves, chili and tomato puree. Then we added the ribs and let them boil for about 15 min. Next we took the ribs out of boiling stock and brushed them all around with barbecue sauce. (We wanted to make our own sauce but found it difficult to find some ingredients like molasses here in Finland, so we went for a good quality ready sauce). As we cooked in our flat in the middle of winter, we didn't use a proper grill but a grill pan. We heated up the pan really hot before putting the meat in. On a hot pan the ribs only needed couple of minutes per side to get nice colour. We also added some more BBQ sauce while frying.
You don't want to overcook the meat or leave it drying, so it's very important to time chip making so that chips and meat are ready at the same time. For chips we didn't peel the potatoes but just washed them and chopped in chunks. Next we boiled them for about 5 minutes, just to get them bit soft from surface. We poured off the water and with the lid on shook the pot a bit to break the surface of potatoes. At the same time we heated (electric) oven to 250 deg with a baking tray inside. We took the tray out of the oven, spread the potatoes on it, drizzled them with some oil and baked them for about 15-20 min until golden brown.
We served the ribs and the chips immediately with side salad, and seasoned the chips on plate with some sea salt.

Tips:
If you haven't cooked different cuts of meat, you might be surprised how cheap ribs actually are, even in a proper butcher's shop. We don't cook meat that often, but when we do, we like to get it as fresh as possible and as organic as possible. We also don't mind having fat and bones in it.

Par boiling the chips and then shaking them makes them dryer and crispier when baked, as does the pre-heated baking tray. If chips have too much water in them or the temperature is too low, they won't come crispy.

We basically use olive oil for most cooking apart from oriental food. We use cheaper regular olive oil for heating and tasteful, high quality extra virgin oil fresh on salads and breads.

__

Ribs'n'Chips

Tämä resepti on aika lailla Gordon Ramsayn inspiroima. Yhdessä TV ohjelmistaan hän metsästää ja grillaa villisian. Me valmistimme lihan hänen vinkkejään seuraten. Myös ranskalaisten valmistustapa on hänen ohjeidensa mukainen. Villisianmetsästysvideon voit katsoa täältä.

Käytimme:
500-600g possun kylkeä
lihaliemeen: 1 sipuli, muutama valkosipulin kynsi, 1 teelusikallinen neilikkaa, kuivattua chiliä, 1 rkl tomaattipyreetä
grillaukseen: Sweet Baby Ray's Hickory & Brown Sugar Barbecue Sauce
ranskalaisiin: perunoita, Maldon merisuolaa, oliiviöljyä
lisäksi: frisee salaattia ja retiisiä, oliiviöljyä ja merisuolaa

Kuinka valmistimme sen:
Ensin keitimme liemen pilkotusta sipulista, valkosipulista, neilikasta, chilistä ja tomaattipyreestä. Sitten laitoimme kylkipalat liemeen ja keitimme n. 15 minuuttia. Seuraavaksi otimme lihat pois ja sivelimme ne grillauskastikkeella (halusimme tehdä oman amerikkalaistyylisen kastikkeen, mutta joitain aineksia kuten melassia oli vaikea löytää Suomesta, joten ostimme hyvälaatuista valmiskastiketta). Koska teimme ruokaa kerrostaloasunnossa talvella, kätimme grillin sijaan grilli/parillapannua. Esikuumensimme pannun ja paistoimme lihoja muutaman minuutin lisäten samalla grillauskastiketta pinnalle.
Lihaa ei ole hyvä päästää kuivumaan, joten on terkeää ajoittaa ranskalaisten tekeminen oikein. Emme kuorineet perunoita, vaan pesimme ne ja pilkoimme n. 1cm paksuisiksi tikuiksi. Keitimme perunoita n. 5 minuuttia, niin että niiden pinta pehmeni. Kaadoimme veden pois ja kansi päällä ravistelimme kattilaa niin että perunoiden pinta rikkoutui hieman. Samanaikaisesti kuumensimme uunin 250 asteiseksi uunipelti sisällä. Levitimme perunat kuumalle pellille, pirkotimme päälle hieman öljyä ja paitoimme niitä kunnes ne olivat kullan keltaisia (n. 15-20 min)
Tarjoilimme lihan ja ranskalaiset välittömästi salaatin kanssa ja maustoimme perunat lautasella suolalla.

Vihjeitä:
Jos et ole aikaisemmin valmistanut erilaisia lihoja, voit yllättyä kuinka edullista sian kylki on, jopa kauppahallissa. Emme valmista liharuopkia kovin usein, mutta silloin kun valmistamme, hankimme mielellään mahdollisimman tuoretta ja luonnonmukaista lihaa. Emmekä pelkää rasvaa tai luita

Peruinoiden esikeittäminen ja ravistelu tekee niistä kuivempia ja rapeampia kun ne paistetaan. Esilämmitetyllä pellillä on sama vaikutus. Perunoihin jää liikaa vettä tai kypsennyslämpötila on liian matala, niistä ei tule rapeita.

Käytämme oliiviöljyä pääasiassa kaikkeen ruoan valmistukseen, paitsi itämaisiin ruokiin. Käytämme edullisempaa oliiviöljyä paistamiseen ja korkealuokkaisia extra virgin öljyjä tuoreisiin salaatteihin ja leivälle.

No comments:

Post a Comment