30/12/2010

Baked arctic char


This is a simple way to make tasty and healthy Sunday dinner. Just season it and stuck it in the oven. Any salmon-type fish will do, we went for an arctic char this time as the fish looked good and were right sized. The flesh of an arctic char is bit lighter and more tender than for example the more common rainbow trout.

We used:
1 fresh gutted arctic char (about 1kg)
1 lemon, sliced
small bunch of dill
Maldon sea salt
mixed peppercorns (red, green, white, black and allspice)

How we made it:
We put a gutted, washed and dried fish on a foil covered baking tray. We made cuts to both sides of fish until the bone. We rubbed the fish with sea salt and peppercorns (also the cuts), then stuffed the cuts with lemon slices and few springs of dill. We filled the cavity with remaining lemon and dill. We baked the fish for about 45 min. in 200 deg oven. When out of the oven, the skin of the fish comes off really easily, so does the flesh from bones. The cuts have allowed the lemon juice to make the fish very juicy and tasty. We served it with some baked root vegetables and side salad.

Tip:
Take care when buying fish. Avoid vacuum packed things, and things that have traveled from far away. At best they just taste bland, at worst they can be unhealthy. Fish is best when it's fresh and as natural as possible. If you don't need to have a particular kind of fish, it's good idea to go and see what looks good and what is maybe in offer. Whole fish like this is also cheaper than a ready fillet, so if you don't need it filleted or you like to do it yourself, go for whole fish, it's also easier to see from the skin and eyes if it is fresh.

__

Uunissa paistettu nieriä

Tämä on erittäin helppo tapa tehdä maukas ja terveellinen sunnuntaiateria: mausta kala ja laita se uuniin. Mikä tahansa lohikala sopii tähän reseptiin, me käytimme tällä kertaa nieriää, koska ne näyttivät kauppahallissa hyvältä ja olivat sopivan kokoisia. Nieriän liha on vaaleampaa ja kevyemmän makuista kuin esimerkiksi kirjolohen.

Käytimme:
1 tuore kokonainen nieriä (n. 1kg, sisälmykset poistettu)
1sitruuna siivutettuna
pieni nippu tilliä
Maldon merisuolaa
pippurisekoitusta (rosé-, viher-, musta-, valko- ja maustepippuria)

Miten valmistimme sen:
Panimme huuhdellun ja kuivatun kalan foliolla vuorattuun paistoastiaan. Teimme kalaan poikittaisviiltoja selkäruotoon asti kummallekin puolelle. Hieroimme pintaan merisuolaa ja pippuria, niin että sitä meni myös viiltoihin ja täytimme viillot sitruunaviipaleilla ja tilillä. Täytimme kalan sisäosan lopuilla sitruunoilla ja tillillä. Paitoimme kalaa n. 45 minuuttia 200 asteisessa uunissa. Paistetun kalan nahka irtoaa erittäin helposti, samoin liha irtoaa ruohoista kevyesti. Viiltojen ansiosta sitruunamehu on tehnyt kalasta erittäin mehukasta ja maukasta. Tarjoilimme kalan vihannesten ja salaatin kanssa.

__

Pieczony golec zwyczajny

To prosta metoda na pyszny i zdrowy niedzielny obiad. Wystarczy przyprawić rybę i wrzucić ją do piekarnika. Każda ryba z rodziny łososiowatych będzie wyśmienita, my wybraliśmy tym razem golca, bo był świeży i miał dobrą wagę. Mięso golca jest jaśniejsze i delikatniejsze od na przykład bardziej (przynajmniej w Finlandii) popularnego pstrąga tęczowego.

Czego użyliśmy:
świeża wypatroszona ryba (około 1 kg)
cytryna w plasterkach
mały pęczek koperku
sól morska
mieszanka pieprzu w kulkach (czerwonego, zielonego, białego, czarnego i ziela angielskiego)

Jak przyrządziliśmy naszą rybę:
Oczyszczoną i wypatroszoną rybę umyliśmy, osuszyliśmy, i położyliśmy na wyłożonej folią aluminiową tacy do pieczenia. Nacięliśmy rybę w kilku miejscach aż do kręgosłupa, z dwóch stron (jak na zdjęciu). Wysmarowaliśmy ją, również w nacięciach, solą morską i mieszanką pieprzu. Następnie w nacięcia włożyliśmy plasterki cytryny i kilka łodyżek koperku. Resztą cytryny i koperku wypełniliśmy rybę od środka. Piekliśmy naszą rybę przez około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu, mięso ryby łatwo odchodziło od skóry i od kręgosłupa. Dzięki nacięciom sok z cytryny nadał rybie soczysty i pyszny smak. Serwowaliśmy naszą rybę z pieczonymi warzywami i świeżą sałatą.

Porada:
Kupując rybę warto unikać hermetycznie pakowanych, ponieważ te pewnie długo podróżowały. W najlepszym wypadku takie pakowane ryby mają nijaki smak, w najgorszym mogą zaszkodzić zdrowiu. Im świeższe ryby tym lepsze. Jeśli nie szukacie konkretnej ryby do konkretnego przepisu, warto zobaczyć co w lokalnym sklepie rybnym, czy gdziekolwiek gdzie kupujecie swoje ryby, dobrze w danym momencie wygląda, i może jest w dobrej cenie. Również, kupowanie całej ryby jest tańsze niż gotowych filetów, więc jeśli nie potrzebujecie ryby w filetach, albo sami możecie filety przygotować, warto kupić całą rybę. Wówczas można też łatwiej ocenić czy ryba jest świeża, na przykład po oczach, skórze i skrzelach. Skóra powinna być pokryta małą ilością śluzu, za to oczy błyszczące, niezamglone i wypukłe, a skrzela czerwone.

No comments:

Post a Comment