29/12/2010

Chanterelle Tagliatelle




We made this delicate pasta dish from hand picked mushrooms after a visit to summer cottage. Super easy, super quick seasonal food. Just don't save money on pasta, get a nicely textured good quality tagliatelle. Also go for a full-fat crème fraîche for a rich taste.

We used:
a bunch of chanterelles (see pic)
red onion
crème fraîche
fresh parsley
De Cecco tagliatelle
olive oil
Maldon sea salt
freshly ground black pepper

How we made it:
First we cleaned the mushrooms, then fried them in little oil with chopped onion until nicely coloured. We then added crème fraîche, and heated it all up while mixing at the same time. Pasta can go to boiling salted water at about the same time as you start frying onion and mushrooms. We seasoned the sauce with some sea salt and black pepper and served it on pasta with fresh parsley.

__

Chanterelle Tagliatelle

Teimme tämän herkullisen pastan itsekerätyistä kanttarelleista mökkireissun jälkeen. Erittäin yksinkertaista, erittäin nopeaa kausiruokaa. Älä säästä rahaa pastassa, osta kunnollista tagliatellea jossa on karkea pinta. Käytä myös normaalirasvaista ranskankermaa taataksesi täyteläisen maun!

Käytimme:
kanttareilleja (katso kuva)
1 punasipuli
2 dl crème fraîche
tuoretta persiljaa
De Cecco tagliatellea
oliiviöljyä
Maldon merisuolaa
tuoreena jauhettua mustapippuria

Kuinka valmistimme sen:
Ensin puhdistimme sienet, sitten kuullotimme niitä pilkotun sipulin kanssa öljyssä, kunnes sienistä alkoi tulla nestettä ja sipuli oli kullankeltaista. Sitten lisäsimme ranskankerman ja lämmitimme samalla sekoittaen. Pastan laitoimme kiehumaan samalla kun aloimme paistaa sieniä ja sipuleita. Maustoimme kastikkeen merisuolalla ja mustapippurilla ja tarjoilimme pastan kanssa hienonnettua persiljaa pinnalle ripotellen. 

__

Makaron tagliatelle z kurkami

To delikatne danie przyrządziliśmy z zebranych latem kurek, po wizycie w domku letniskowym nad jeziorem Saimaa, we wschodniej Finlandii. Proste, szybkie i sezonowe. Warto zainwestować w dobry gatunkowo makaron i wybrać pełnowartościową śmietanę crème fraîche dla bogatszego smaku.

Składniki których użyliśmy:
świeże kurki (ilość na zdjęciu)
czerwona cebula
crème fraîche
świeża zielona pietruszka
makaron tagliatelle De Cecco*
oliwa z oliwek
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

Jak przyrządziliśmy to danie:
Najpierw wyczyściliśmy grzyby, potem usmażyliśmy je na patelni razem z posiekaną cebulą i odrobiną oliwy. Kiedy cebula się zarumieniła, dodaliśmy crème fraîche, i podgrzaliśmy wszystko razem mieszając. Makaron wrzuciliśmy do gotującej się osolonej wody mniej więcej w tym samym czasie gdy zaczęliśmy smażyć kurki i cebulę. Sos przyprawiliśmy solą i pieprzem. Makaron z sosem serwowaliśmy posypany świeżą pietruszką.

* Dobry gatunkowo makaron i jego prawidłowe ugotowanie (na półtwardo, al dente), są kluczowe. Jeśli tak jak my wykorzystywalibyście zebrane przez siebie grzyby, wówczas to danie nie kosztuje wiele, warto więc kupić najlepszy włoski makaron jaki uda wam się znaleźć. My używamy i polecamy makaronów marki De Cecco, są produkowane we Włoszech i wspaniale smakują!

No comments:

Post a Comment