29/12/2010

Pea soup with saaristolaisleipä* and kotikalja*







Traditional Finnish pea soup; a simple, cheap and quick but tasty meal for cold winter or autumn days.
This is a pimped up version of a canned soup (probably only available in Scandinavia), we'll try out making it from scratch one day for all of you outside Finland. In Finland pea soup is often neglected, as it is so basic. It is almost a ready meal and doesn't need much cooking skill, but with small fine tuning and nice sides it really is a great dish.

For 2 hungry mooses we used:
2 x 400g cans of organic pea soup
few rashers of smoked bacon
small onion
olive oil for frying
freshly ground black pepper
bit of fresh parsley

How we made it:
First we fried chopped onions and bacon in oil until golden brown, then we heated up the soup with some added water, mixed it all together, seasoned with black pepper and sprinkled some fresh parsley on top. We served the soup with dark Finnish bread and home brewed beer.

* saaristolaisleipä: dark bread from Finnish archipelago
** kotikalja: home brewed Finnish dark beer

__

Hernerokkaa, saaristolaisleipää ja kotikaljaa

Perinteikäs suomalainen hernerokka: yksinkertainen, halpa ja nopea, mutta maukas ateria kylmiin syksy- ja talvipäiviin. Tämä on hieman tuunattu versio purkkihernarista, teemme vielä joku päivä rokan alusta alkaen itse. Purkkihernekeitto on miltei valmisruokaa, mutta pienellä vaivalla siihen saa mukavasti lisämakua.

Nälkäiselle kaksikolle:
2 x 400g tölkkiä luomuhernekeittoa
muutama siivu savupekonia
1 pieni sipuli
oliivi öljyä paistamiseen
vastajauhettua mustapippuria
tuoretta persiljaa

Kuinka valmistimme sen:
Ensin pilkoimme sipulin ja pekonin ja kuullotimme öljyssä. sitten lämmitimme rokan lisäten vettä purkin ohjeen mukaan. Sekoitimme ainekset yhteen maustoimme mustapippurilla ja ripottelimme pinnalle tuoretta persiljaa. Tarjolimme rokan saaristolaisleivän ja kotikaljan kanssa.

No comments:

Post a Comment