16/01/2011

Roast Lemon Chicken


The king of the weekend was this lemon flavoured roast chicken. As much as Finns eat chicken, it is ridiculously difficult to buy fresh whole chicken, it's mostly some dodgy marinated cuts in vacuum pack. However we managed to find some from local market hall.

We used:
fresh whole chicken (1,2kg)
1 lemon
3 cloves of garlic
3 bay leaves
Maldon sea salt
mixed peppercorns (rosé, green, white, black, allspice)
olive oil
fresh rucola as a side

How we made it:
First we made seasoning by grating the zest of lemon and mixing it with one crushed clove of garlic, mixed peppercorns, salt and olive oil. We separated chicken's skin from the flesh a bit by sliding fingers under the skin and loosening it (see pic below). We then rubbed the seasoning between the skin and the meat, and we spread the rest of it on the outside of the skin. The idea here is to make sure the skin becomes crispy and seasoning goes inside the meat when roasting. Then we stuffed the peeled lemon, 2 cloves of garlic and the bay leaves inside the chicken and tied chicken's legs together with a string. We preheated the oven to 250 degrees, put the chicken in and turned the heat immediately down to 200 degrees. We roasted the chicken for about 1h 10 minutes, brushing it few times with the liquid that came out during roasting. When the chicken was ready its skin was crispy and nicely coloured and the meat was juicy and came off the bones really easily. We served it with fresh rucola dressed with olive oil.





__

Paistettu sitruunakana

Tästä sitruunakanasta tuli viikonlopun ruokapöydän kuningas. Niin paljon kuin me suomalaiset syömmekin kanaa, tuoreen kokonaisen kanan ostaminen on naurettavan vaikeaa., suurin osa myynnissä olevasta kanasta on mitälie hakkelusta marinadissa. Kauppahallista onneksi löytyi ehtaakin tavaraa.

Käytimme:
tuore kana (1,2kg)
1 sitruuna
3 valkosipulin kynttä
3 laakerin lehteä
Maldon merisuolaa
pippurisekoitusta (rosé-, viher-, musta-, valko- ja maustepippuria)
oliiviöljyä
tuoretta rucolaa lisukkeena

Miten valmistimme sen:
Ensin teimme maustesekoituksen raastamalla sitruunan kuoren ja sekoittamalla sen oliiviöljyyn yhdessä yhden murskantun valkosipulin kynnen, suolan ja pippurin kanssa. Seuraavaksi erotimme kanan nahan lihasta liu'uttamalla sormia nahan ja lihan välissä (katso kuva). Sitten hieroimme mausteseosta ympäriinsä nahan alle sekä päälle. Idea on että nahasta tulee rapeaa ja mausteet pääsevät imeytymään suoraan lihaan paistettaessa. Lopuksi työnsimme kuoritun sitruunan, 2 valkosipulin kynttä ja laakerinlehdet kanan sisälle ja sidoimme jalat yhteen narulla. Esilämmitimme uunin 250 asteeseen, laitoimme kanan uuniin ja laksimme lämmön välittömästi 200 asteeseen. Paistoimme kanaa n. 1h 10min, sivellen kanan pintaa pari kertaa paistonesteellä. Kun kana oli valmis, sen nahka oli rapea ja liha mehukasta ja irtosi luusta erittäin hyvin. Tarjoilimme kanan tuoreen rucolan ja oliiviöljyn kera.

__

Pieczony kurczak cytrynowy

Głównym daniem naszego włoskiego weekendu był pieczony kurczak o smaku cytrynowym. Chociaż Finowie jedzą kurczaka bardzo często, zaskakująco trudno jest tutaj znaleźć świeżego całego kurczaka. W sklepach głównie sprzedawane są pakowane, pokrojone filety w różnych podejrzanych marynatach. Nam udało się kupić całego kurczaka w lokalnej hali targowej.

Składniki których użyliśmy:
świeży cały kurczak (1,2 kg)
1 cytryna
3 ząbki czosnku
3 listki laurowe
sól morska
mieszanka pieprzu w kulkach (czerwonego, zielonego, białego i czarnego, oraz ziela angielskiego)
oliwa z oliwek
świeża włoska sałata rukola do serwowania

Jak przyrządziliśmy naszego kurczaka:
Najpierw przygotowaliśmy własną przyprawę: utartą skórkę z cytryny wymieszaliśmy z jednym zmiażdżonym ząbkiem czosnku, mieszanką pieprzu, solą morską i oliwą. Następnie delikatnie oddzieliliśmy skórę kurczaka od mięsa (jak na zdjęciu) i wsmarowaliśmy część przyprawy pod skórę, a część w skórę kurczaka. Dzięki temu skóra będzie chrupiąca, a przyprawy lepiej wnikną w mięso podczas pieczenia. Obraną cytrynę, 2 ząbki czosnku i listki laurowe włożyliśmy do wnętrza kurczaka. Związaliśmy nogi kurczaka cienkim sznurkiem. Do nagrzanego do 250 stopni pieca włożyliśmy kurczaka na tacy do pieczenia, po czym natychmiast zmniejszyliśmy temperaturę do 200 stopni. Piekliśmy kurczaka przez około godzinę i 10 minut, kilkakrotnie polewając go własnym sosem. Kiedy kurczak był gotowy, jego skóra była chrupiąca a mięso było soczyste i łatwo odchodziło od kości. Serwowaliśmy naszego kurczaka ze świeżą sałatą rukola polaną oliwą z oliwek.

No comments:

Post a Comment